Sihanoukville!

Det gar fort har nere i Asien! Redan dags for nya aventyr! Idag kom vi till Sihanoukville som ligger i sodra Kambodja! Vi kande for lite sol och bad sa det har passade bra just nu. Vi bestammer lite omlott vad vi kanner for att gora, har ingen riktig plan och det ar superskont! Nar vi kom fram med bussen bokstavligt talat rusade tuk-tuk forarna efter och fram till bussen nar vi stannade och var som myggor som svarmade omkring oss nar vi tog ut vara vaskor for att sedan ta oss ner till byn. SA HIMLA JOBBIGT! Men det var intressant att se hur de kampar for att fa in sitt levebrod, helt sjukt! Idag har vi solat, badat, fatt massage och bara myst. Imorgon drar vi ut med bat till nagra oar for att slippa lokalbefolkningen da de ar lediga imorgon. Kommer formodligen vara kaos pa stranden da.

Igar nar vi fortfarande var kvar i phnom penh akte vi som jag skrev i tidigare inlagg till en plats som heter killing fields. Det visade sig vara ett besok som drog upp mycket kanslor, ilska och sorg. Guiden och platsen larde oss mycket om Kambodjas historia fran 70-talet och framat! Ett parti vid namn "Kambuchea demokrates" kom till makten da och ville att Kambodja skulle bli ett kommunistsamhalle. Man ville bygga upp landet med teorin att helt enkelt borja om fran borjan. Darfor ansag ledarna av pariet att alla med forsprang, dvs utbildade(jurister, lakare, larare osv) skulle rensas bort sa att endast bonder och militarer kunde dra fordelar av varandra. Killing fields var den plats dar man under fyra ars tid avrattade dessa och deras familjer och nara tva miljoner(nastan en fjardedel av Kambodjas davarande befolkning) dodades i hela landet. De dodade slangdes i massgravar som man sedan upptacke pa 80-talet efter att partiet stortats. Man har hittat ungefar 9000 skallar av de 20000 som dodades och det kommer fortfarande upp ben och klader under regnperioderna. SA HEMSKT! Jag blev fruktansvart berord och hade ingen aning om att Kambodjas historia inneholl detta.




Efter guidningen pa killing fields akte vi till den skola som partiet hade omvandlat till ett fangelse for de som inte foljde de regler som gallde. Detta var nog det mest hemska under hela dagen. Bilder av lik, tortyrredskap och portratt av de utsvultna oskyldigt domda fyllde rummen som tidigare hade varit klassrum for barn. Man hade byggt hundratals celler av tegelsten och tra samt gjort lekplatsen pa garden till en plats for tortyr. Att se halen som fangarna desperat hade gjort i tegelvaggarna forde en i tankarna tillbaka till den tid da denna utrotning pagick och jag var nara till graten under hela tiden vi var dar.


(Bild av flicka som var en av fangarna som torterades)

Efterat var jag helt matt och kunde inte tanka pa sa mycket annat den dagen. Alla vi som var dar delade samma kansla.

Hoppas att du orkat lasa igenom detta, jag lovar att inte blogga lika mycket varje gang men jag kande att det har var mer an vart att skriva om dels for att rensa tankarna och for att fa dig som lasare att forsta hur hemsk historien ar i det land jag nu reser i.

Skriver mer snart!


/C

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0